Maria Pihl Stipendiat 2019

Maria Pihl Stipendiat 2019

Stipendiet på 50 000 samt ett konstverk designat av glaskonstnären Gunilla Lifvergren delades ut på EN19 den 14 februari.

Amanda Hed

”Hon är en enorm förebild för att hon har tagit sig dit hon är på egen hand. Hon har gått från noll och tagit sig till högsta nivå inom organisationen. Hon har skapat sig förtroende hos både ledningen i Sverige och ledningen hos ägarföretaget i Frankrike vilket inte är det lättaste som ung kvinna i en extremt mansdominerad bransch.”

Så beskrevs Amanda Hed när hon nominerades till Maria Pihls stipendium. Och precis så ser också stiftelsen på Amanda Heds gärning.

Som 16-åring flyttade Amanda ensam från Skellefteå till Europaskolan och Strängnäs.
Efter studentexamen började hon arbeta som inhyrd ekonomiassistent på det franskägda globala företaget EPC. EPC är verksamt inom sprängmedelsbranschen, omsätter 200 miljoner, har 60 anställda varav 5 är kvinnor.

Efter bara 2 månader i företaget utsågs Amanda till tf ekonomichef. Under åren på företaget läste hon in en civilekonomexamen. I dag är hon ekonomichef på EPC och styrelseledamot i bolaget samt chef för ledningsgruppen.

Amanda är idag 25 år, gift, har två barn, bor i villa i centrala Eskilstuna.

Amanda är en förebild för andra kvinnor då hon är ett levande bevis på att ålder och kön inte spelar någon roll, när man vill något riktigt mycket. Hon har starkt förtroende hos ledningen i Sverige och hos ägarföretaget i Frankrike. Hon är en förebild för alla inom organisationen och stark i sitt ledarskap.

Amanda Heds ledarskap, engagemang och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till utveckling av både personer och organisationer gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium på 50 000 kronor.

Maria Pihl Stipendiat 2018

Maria Pihl Stipendiat 2018

Stipendiet på 50 000 samt ett konstverk designat av glaskonstnären Gunilla Lifvergren delades ut på EN18 den 15 februari.

Liridona Rama

”Att lyfta kvinnor som Liridona kommer att kunna ge många kvinnor och invandrarkvinnor inspiration och tro att det finns möjligheter att lyckas inom styrelsearbete och entreprenörskap även för dem”.

Så beskrevs Liridona Rama när hon nominerades till Maria Pihls stipendium. Och precis så ser också stiftelsen på Liridona Ramas gärning. Som 12-årig flydde hon och hennes familj från kriget i Kosovo och kom till Sverige. Och här har Liridona visat att det går att lyckas.

Efter en socionomexamen på MDH startade Liridona Rama den ideella organisationen Terrafems lokala kvinnojour i Eskilstuna, som hon även var ordförande för. Terrafem arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Liridona har tillsammans med den lokala Terrafemavdelningen hjälpt till att försörja stödet på juristjouren på 50 olika språk.

Liridona arbetar idag som tf områdeschef för vård och omsorgsförvaltningen i Nykvarns Kommun, dessförinnan ansvarade hon för integration i Nykvarns kommun.

Liridona är en mycket uppskattad chef och hennes ledarskap präglas av respekt för uppdraget, tillit till och omsorg om varandra. Med tydlig och rak kommunikation och ett intraprenöriellt förhållningssätt inspirerar hon kollegor och medarbetare att kontinuerligt utveckla verksamheten.

Liridona Ramas ledarskap, engagemang och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till utveckling av både personer och organisationer gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium 2018.

Maria Pihl Stipendiat 2017

Maria Pihl Stipendiat 2017

Iliana

Stipendiet på 50 000 samt ett konstverk designat av glaskonstnären Gunilla Lifvergren delades ut på EN17.

Iliana Björling

Iliana är uppvuxen i Eskilstuna tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Efter gymnasiet läste Iliana vidare och tog en kandidatexamen i statsvetenskap samt pluggade företagande och ekonomi.

Utöver studierna har Iliana arbetat med ett Sida-projekt i Ryssland samt i Indien. Iliana är ordförande i styrelsen för YoungDrive, en praktisk business training för unga i Uganda, Botswana och Zambia. Ett arbete som hon brinner för och genomför rent filantropiskt.

Iliana Björling Lindeberg är verksam i Uganda, en av världens snabbast växande marknad. Hon startade 2014 e-handelsföretaget Done Deal tillsammans med en kollega. Företaget, som erbjuder rabatter till restauranger och skönhetssalonger. Bolaget är idag införlivat och en del av bolaget, Eat Out Africa som erbjuder Östafrikas största restaurangguide. Ilianas roll är Expander Director. Bolaget driver en restaurangguide som lanseras i Uganda, Rwanda och Tanzania. Bolaget är idag värderat till 55 miljoner kronor.

Iliana är bolagets yngsta och andra största delägare. Hon är också en engagerad ledamot i styrelsen.

Iliana Björling Lindeberg illustrerar med sitt arbete och sin person hur man kan kombinera samhällsnytta med entreprenörskap.

Iliana ser sig gärna själv som en förebild för unga kvinnor i Eskilstuna. Någon som hon själv gärna hade mött som ung och nybakad student.

Iliana Björling Lindeberg engagemang inspirerar och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till sin egen och andras utveckling både i Eskilstuna, Sverige och i världen gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium 2017.

Maria Pihl Kandidater 2018 (i slumpvis ordning)

Stiftelsen engagerar sig i deras fortsatta utveckling.


Marianne Holmberg, Stilstudion

Marianne är en stolt Eskilstunabo som bland mycket annat brinner för att hjälpa andra kvinnor (och män) att bygga sitt personliga varumärke och känna sig trygga i sin personliga stil. Hon startade Stilstudion efter många år som Personal Shopper på NK och sedan drygt 2,5 år sedan driver hon Stilstudion tillsammans med Ellen Alsbro och har på kort tid fått värdefulla uppdrag inom stil, mode och events.

Marianne hoppas kunna inspirera andra kvinnor genom sitt sätt att tänka lite ”outside the box” när det kommer till entreprenörskap och nyföretagande. Det var kanske många som inte riktigt trodde att hon skulle lyckas med sin affärsidé i den ”lilla” staden Eskilstuna. Men hon har en stor tro på sig själv, är modig och har en stark servicekänsla vilket har tagit henne dit hon är idag. Hon är stolt över det de lyckats åstadkomma och de har haft väldigt kul på vägen.


Anna Berg, driver idag företaget FASON AB

Född och uppvuxen i Dalarna, men flyttade till Eskilstuna för att studera på MDH. Hon älskar stadens placering och ser Eskilstuna som en stark plattform att räkna med inom entreprenörskap, innovation och nätverkande. Anna har drivit företag i 10 år och hon har bl.a startat företagen Sisters in Business, Fason och Design AnnaBerg. Idag arbetar hon med varumärken genom att hon går in i bolag som är under utveckling och som vill expandera.  Hon bearbetar samt stärker deras varumärkesstrategi. Hennes erfarenhet inom varumärkesbyggande kombineras med kunskapen kring digitala kanaler och strategier.

Annas ständiga mission är att lyfta andra kvinnor genom att visa dem deras egna styrkor och hjälpa dem finna modet att utveckla dem. Något hon arbetar aktivt med är att få fler kvinnor att lära sig om styrelsearbete och våga ta plats i de rummen, rummen som gör skillnad. Hon har tex i samarbete med Passion for Business och Rolf Lydhal arrangerat event och utbildningar för att höja kvinnors kompetens och nätverk inom just styrelsearbete. Det är viktigt att våga påverka och våga stå för det som du tror på.

Att vara modig och envis är ledord som alltid funnits med på vägen. Att tro på sitt mål och sin väg trots motgångar. Om du inte tror på dig själv kommer ingen annan göra det heller. Finns viljan – finns vägen. Det gäller bara att hitta den!

Maria Pihl Kandidater 2017 (i slumpvis ordning)


Anna Linnakallio, Eskilstuna United

Anna föddes i Gävle men flyttade till Eskilstuna tidigt och har sedan dess bott och verkat i Eskilstuna. Anna arbetar idag på Volvo i Eskilstuna; på Group IT som konsultchef.
Annas stora fritidsintresse är och har alltid varit fotboll. Anna spelade själv i många år och hennes tre döttrar spelar också. Anna har varit tränare både för ungdomslag och seniorlag i Skogstorp och sedan fyra år tillbaka är hon ordförande i Eskilstuna United DFF, som spelar i Damallsvenskan. Anna brinner för idrott och i synnerhet fotboll, så i stort sett all sin fritid handlar om det. Anna är även vice ordförande i den bostadsrättsförening hon bor i.


Ewelyn Larsson, MadeStrong

MadeStrong utför Coaching och konsultuppdrag inom personlig utveckling till privatpersoner och företag.  Coaching handlar om förändring av tankesätt och beteenden. Lösningar och mål är ingenting som är färdigt utan det är någonting som utvecklas tillsammans med dig, under ditt egenansvar. Målet är att skapa medvetenhet, ansvar och självtillit – att hjälpa dig att hitta egna val och lösningar. Coaching är alltid framtidsorienterat och dina behov och mål är det som är centralt.

Leila Söderholm, Life by Leila

Leila är en flitigt anlitad föreläsare med 20 års samlad erfarenhet av att arbeta i företagsprojekt och coacha personal till mer glädje och bättre hälsa. 2017 blev Leila nominerad och framröstad till årets hälsoinspiratör av Svenska folket. Hennes 100% engagemang smittar av sig, hon är kunnig, trovärdig och har enorm kontakt med åhörarna. Leila är expert på TV4, frilansande medarbetare till Sveriges största magasin och tidningar. Leilas tips och ansikte har synts på mjölkpaketen inte mindre än 3 gånger under åren.


Sofie Munke Cilano,
Eskilstuna Innerstad AB

Produktutveckling, lansering av skönhetsvård i Sverige och internationell handel ligger i Sofies bakgrund som entreprenör. Idag arbetar Sofie inom centrumutveckling och projektledning i Eskilstuna Innerstad AB. Sofie ser sig själv som en ambassadör för Eskilstuna!


Erika Buskas, FarCon AB

Erica är född och uppvuxen utanför Stockholm men flyttade till Eskilstuna 2007 då hon träffade sin blivande man. Djur har alltid legat henne varmt om hjärtat. Det är hos dom hon finner sin inspiration och vilja som idag har gjort att hon är en kvinnlig företagare inom den gröna näringen. När Erica inte kör maskin eller tar hand om djuren jobbar hon bland annat med att nå ut om kunskapen från jord till bord. Att upplysa allmänheten om jobbet som ligger bakom den mat vi idag äter.

Stiftelsen Maria Pihls Minne vill rikta ett särkilt tack till de företag som stöttar oss